Questions for Business Meeting Related to new Hispanic Church

Note: The process of Pastor Segundo Mir, trustees then church council, in consultation with the pastor, and communication with the deacons, and from time to time informing the church, discussing a new Hispanic church meeting at CBC has been discussed since October 2016 (about 15 months.) Pastor Segundo Mir approached the church through the transitional pastor to ask if there was a possibility of approaching CBC about using facilities to start a new Hispanic church plant.  Under the leadership of acting chairman, the trustees examined the feasibility and they asked the church council, as representative leaders to discuss it and if they feel led by God to approach the matter further, which they did. Much study and discussion ensued. Pastor Mir gave a brief testimony in morning worship service and the church had a meet and greet time with Pastor Mir, his family, and some leaders. The trustees worked with the church council, which represents the whole church, decided unanimously to present the First International Hispanic Church, pastor Segundo Mir, to the membership of CBC in a special called business meeting to vote on the possibility of this new Hispanic church to meet in the sanctuary from 4:30 to 6:00 PM and then fellowship hall food and fellowship after 6:00.  According to CBC constitution and by-laws a letter was sent at least 5 days in advance and at least one Sunday announcing (was announced twice with opportunities to send church council questions) to have a special called business meeting to present this new church  for a vote to use facilities.

  1. Why do the members of the Hispanic church want to meet separately instead of meeting with us? Answer: The Hispanic church will consist of mostly first generation Hispanic immigrants who desire to worship in their own language in the same way if an English-speaking Christian went to a Hispanic speaking country they would most likely try to find an English-speaking church.
  2. Will there be an additional expense on our church or will it be to our advantage? Answer: Pastor Mir is starting this church to reach Hispanics in the community that CBC would not reach because the target would be first generation Hispanics used to speaking Spanish in worship. CBC would be a partner to reach this segment of the population by fulfilling the Great Commission in their own community.  This is more than renting the building, but to start a Hispanic church. English speaking second and third generation Hispanics could be reached by CBC for worship and other ministries. Hispanic Church would pay the same amount of love offering as DFI, which is $1,350 per month.
  3. How many does the Hispanic church plan to have in attendance to begin their new church at CBC? Answer: Pastor Mir said he should have twenty plus in attendance to start and he projects about 50-70 within one year.
  4. Are we going to invite DFI to join in a worship service or the same worship service as First Hispanic? Answer: This option was discussed and Pastor Mir and church council think this is a good idea, but specifics would need to be discussed further for a possible quarterly joint worship.
  5. With their younger members being fairly fluent in English, will they join with CBC Bible Club and Youth Discipleship training Sunday evenings, and are leaders of those activities prepared to include them. Answer: This has been discussed with youth leadership and they are excited about the English-speaking Hispanic youth joining them in CBC youth activities. As it grows the Hispanic church will be asked to assist. Some of our youth are becoming young adults and are maturing and growing into becoming youth leaders themselves. The youth leaders see this as a growth opportunity for their youth ministry and any new youth would participate in existing activities. The present youth budget should be sufficient. The goal is to work in some more English speaking leaders to work with existing youth leaders.
  6. Why not wait until a new pastor arrives who can give input into having a new church meet in CBC facilities? What if a new pastor comes in and wants to use the sanctuary on Sunday evenings and we have already said they can use it? Answer: This has been discussed by trustees, church council, and transition team. First, God provides specific opportunities like this which may not be available in another year or so (such as the Israelites on the edge of the Promised Land and did not go in to possess it). The transition team feels that a new pastor should be open to reaching a diversity of language groups, including Hispanics. If a new pastor wants to propose new activities on Sunday evening this could be an opportunity to join with the Hispanic church in those activities, as in once a month Sunday evening fellowships and existing youth activities. CBC's ministries would come first if there would be a major conflict. If the church decides this is God's will not in God's timing, then time could be lost in reaching the Hispanic population. Also, Pastor Segundo Mir is a long time veteran pastor in this area and has his own radio program...he will reach Hispanics far beyond this geographical area. He is a well respected veteran in the Hispanic community, and for 25 years led a Hispanic church in First Baptist Church of Laurel MD with much success and great relationship with  First Laurel. The decision to determine God’s will for this new plant and its timing is being presented by leadership representing ministries of the church, but the church has the final decision when and if this plant is to begin. God’s timing to reach the lost, especially the language groups of this diverse area, is always present. This new plant should appeal to a new pastor seeking to reach the nations for Christ.
  7. Are there enough rooms downstairs for their adults if their children and youth are using a couple rooms on Sunday evening? Answer: Several leaders familiar with the facilities and ministries say this should be no problem.
  8. Will First Hispanic being here prevent us from having our first Sunday night fellowships? Answer: This was discussed and there could be joint activities as both churches join together in fellowship.
  9. Will the Spanish Church use the fellowship hall kitchen/refrigerator/stove, etc., along with CBC and DFI? Answer: Yes, that is the understanding they will use them during their after worship time Sunday evenings. All churches must coordinate on the calendar their activities.
  10. Will they be responsible for locking the church on Sunday evenings? Answer: This would be worked out with trustees overseeing building usage.
  11. What will happen if it is not working out for CBC, will there be an escape clause to terminate the covenant due to conflicts or other unforeseen difficulties?  Answer: Yes, there is a termination clause which can happen before expiration date for both CBC and new church.
  12. Who will determine if it is not working out for CBC: trustees, deacons, new pastor? Should be a joint decision of pastor, trustees, and church council as they communicate with deacons.
  13. What % of the 15 plus percent Hispanic population in the “Colesville zip codes” area are unchurched or non-church affiliated? Is there a need for another Hispanic church? We know that in all language groups there is a large group of unchurched people in the whole Silver Spring area. According to Missional Church Center demographics from Curt Watke, the lower third of Montgomery County MD is only 7 percent evangelical Christian, meaning 93 percent are not Christians. Rolando Castro, Hispanic strategist for BCM/D said the Montgomery County Census says there are about 150,000 Hispanics in Montgomery County, but he also said that number is probably double that because of multiple families living in one household who are not numbered by the census. Also, many language churches do not fill out church profiles, so it is difficult to gather data on these churches. Southern Baptists have 8 Hispanic churches in Montgomery Baptist Association, and all are less than 100 members averaging about 50 or less in attendance. Except for these 8 Hispanic Southern Baptist Churches, other Hispanic churches are of independent, other denominations, or Catholic. In Colesville zip code there is Alpha and Omega Hispanic Church of 50 members on Randolph Road. Silver Spring is a very large area which is highly populated and whatever the census says, according to Hispanic church consultants, you can usually double that amount due to many Hispanics not answering census questions. Also, there are about 11 different types of Hispanics requiring different styles of Hispanic churches. We need more Southern Baptist evangelical churches in all language group, including Hispanics, to reach the masses in Montgomery County and surrounding areas. The population is growing. Just as most English speaking persons going to another country speaking a different language would go to an English speaking church, the same affinity is with Hispanic speaking.
  14. What was the purpose for deciding an on-going quarterly worship for the Hispanic church to worship with CBC? Was consideration given a new pastor might want to have input? Answer: This is not a definite decision, only suggested and discussed. Good idea for fellowship and getting to know one another by worshiping together. Church council and Pastor Mir like this idea. Whatever is decided a new pastor can give input.
  15. What is meant by the church council “…working on the church plant covenant which will be used by the existing church plant as well as this new church plant?” Answer:  The basic covenant is completed between the Hispanic church and Colesville, but it cannot be finally signed until approved by the church. The covenant went through several drafts. The trustees revised the covenant for both DFI and possible new Hispanic plant to make it more acceptable to IRS laws for non profits. Also, as any operating document in the church, it can be adjusted over time according to needs of CBC and church plants, which is responsibility of trustees to oversee.
  16. Explain the authorities/role/responsibilities/functioning of CBC’s Church Council and the Senior Pastor? Answer: The pastor is the moderator of church council. The council consists of representatives from all the ministries of CBC, so they are leaders representing various ministries. The Pastor should not be a dictator making all the decisions, but a servant leader who relates to and works with leadership to make major decisions affecting the purposes and ministries of the church. The pastor is uniquely called to preach the word of God according to his conscience and calling. The pastor is a visionary who leads the church, along with counsel of leadership in the church, and should share his vision.  Ultimately God’s will is what matters, and God has given the church body the responsibility to work together and pray to make decisions they believe are in sync with God’s will. There must be an accountability between pastors, church council, deacons, and committees in the church.
  17. As a “plant church”, does the Hispanic church have a long or short-range goal for vacating CBC facilities to either purchase or build its worship facility? Answer: No time limitation has been placed on a new plant. Due to so many Montgomery County restrictions on purchasing church property and building a church, as well as high cost, most church plants continue to rent for many years. Again, there is a termination clause built into covenant for both CBC and Hispanic Church.
  18. Is CBC starting this church or Rev. Mir seeking to locate his plant? Answer: Rev. Mir is seeking to start a new church and CBC would be a partner in reaching the Hispanic in the region. He has developed a core group of about 20 people to begin.
  19. If both church plants give the same love offering, was there consideration given to the total number of hours DFI uses the CBC facilities weekly versus the number of hours the Hispanic church proposes to use them? Answer: Yes, this was considered and the two churches will use church a similar number of hours weekly.

« Back